ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΘΑΡΡΑΛΕΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ ΤΗΣ KARA WALKER “SUGAR SPHINX” ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΟΥΝΟ

Χρειάστηκαν αεροπλάνα, καράβια και φορτηγά για να μεταφερθεί το γλυπτό «Figa» από μία αποθήκη του Long Island σε ένα Ελληνικό σφαγείο.

Janelle Zara,

Πώς μεταφέρετε ένα αγαπημένο γλυπτό 330 κιλών πάνω σε ένα βουνό; Πολύ προσεκτικά.

Τρία χρόνια μετά τα αποκαλυπτήρια του επικού δημόσιου γλυπτού της Kara Walker “A Subtlety”, το τελευταίο κομμάτι της ζαχαρένιας σφίγγας εμφανίστηκε στα πρώην σφαγεία της Ύδρας. Δεν ήταν όμως καθόλου εύκολο κατόρθωμα να φτάσει εκεί.

Η Walker κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά την σφίγγα, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο εργοστάσιο ζάχαρης Domino στο Brooklyn το 2014, μετά το τέλος της έκθεσης. Αλλά το αριστερό χέρι του γλυπτού, που κρατάει τον αντίχειρά του με μία χειρονομία που ταυτόχρονα απεικονίζει την χυδαιότητα, την γονιμότητα και την καλοτυχία, επέζησε. Εκτίθεται στην έκθεση “Figa” στον χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου, Σφαγεία, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το έργο ταξίδεψε με εμπορευματικό jumbo jet από τον αποθηκευτικό χώρο στο Long Island City έως τη Λιέγη, έπειτα με φορτηγό μέχρι την Ελλάδα και τέλος με καράβι μέχρι την Ύδρα, η οποία βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε γαϊδούρια για τις εσωτερικές μεταφορές.

«Έπρεπε να σιγουρευτούμε ότι θα χώραγε μέσα στα δρομάκια!» είπε η υπεύθυνη για την εγκατάσταση του ΔΕΣΤΕ και συντηρήτρια Ευγενία Σταματοπούλου, η οποία πήρε επιμελώς όλες τις απαραίτητες μετρήσεις.

Ένα από τα λιγοστά προς ενοικίαση φορτηγά του νησιού έφερε το γλυπτό στο μεταμορφωμένο σφαγείο δίπλα στο γκρεμό, όπου αφαιρέθηκε η πόρτα για να χωρέσει. Εσωτερικά βρίσκεται σε σταθερή θερμοκρασία 17 με 20 βαθμούς Kελσίου, μέσω κλιματιστικού και αφυγραντήρα (θα προστεθούν και παγίδες εντόμων εάν χρειαστεί). Σύμφωνα με την κυρία Σταματοπούλου, η επιφάνεια του γλυπτού, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, θα επικαλύπτεται εκ νέου με ζάχαρη, η οποία θα μεταφέρεται από εργοστάσιο χονδρικής στην Αθήνα. Το Ίδρυμα έχει περίπου 300 κιλά ζάχαρης διαθέσιμα, τα οποία ελπίζουν να φτάσουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Μπορείτε να δείτε στιγμές από το συναρπαστικό ταξίδι του γλυπτού παρακάτω:

Η πολυεστερική βάση μεταφέρθηκε αρχικά μέσω καραβιού σε κιβώτιο. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
Τα εμπόδια μεταφοράς συνεχίστηκαν, καθώς το γλυπτό μεταφερόταν μέσα από την Ύδρα πάνω στο φορτηγό και έπειτα τοποθετούνταν στα Σφαγεία. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
Μέρος του γλυπτού της Kara Walker “A Subtlety” ή “Marvelous Sugar Baby (2014)” καθώς μεταφέρεται στο χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
Kara Walker’s «Figa», μέρος της εγκατάστασης «A Subtlety» στον εκθεσιακό χώρο του Ίδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα. Φωτογραφία © Maria Markezi.

Έκθεση “Kara WalkerFiga” στο χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, Σφαγεία στην Ύδρα, 20 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΗΓΗ: news.artnet.com